Print this page

Ξύπνησε αργά και έχασε την ευκαιρία του

Written by  Απρ 26, 2017

Ένας τραγικός Ολυμπιακός για 35’ κινδύνευσε με βαριά ήττα, όμως, η αυτοθυσία και η μεγάλη προσωπικότητα του Βασίλη Σπανούλη, τον έσπρωξε στο να διεκδικήσει τη νίκη, ωστόσο, η Αναντολού Εφές ήταν εκείνη που πανηγύρισε με το τελικό 64-60 που τη φέρνει μόλις ένα βήμα πριν την πρόκριση στο Final Four και την ελληνική ομάδα πλέον με την πλάτη στον τοίχο.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν είχαν καθόλου καθαρό μυαλό σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, ενώ παρά την καλή τους άμυνα, ήταν απελπιστικά άστοχοι και νευρικοί στην επίθεση, με αποτέλεσμα να έχουν σημειώσει μόλις 37 πόντους μετά από τρία ολόκληρα δεκάλεπτα.

Στο διάστημα αυτό, οι Πρωταθλητές Ελλάδας βρέθηκαν πίσω στο σκορ ακόμα και με 17 πόντους (51-34) και όλα έδειχναν πως θα γνώριζαν μια βαριά ήττα. Το ένστικτο της… επιβίωσης, ωστόσο, εμφανίστηκε σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό παιχνίδι και με τον Βασίλη Σπανούλη να σημειώνει εκπληκτικά μεγάλα σουτ στο τέλος, ο Ολυμπιακός έφτασε ακόμα και στο -1 (61-60), διεκδικώντας τη νίκη.

Η ανατροπή δεν έγινε και πλέον οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επικρατήσουν αρχικά στο παιχνίδι της Παρασκευής για να ισοφαρίσουν τη σειρά και αν έχουν μια επιπλέον ευκαιρία στο ΣΕΦ να είναι εκείνοι που θα πάρουν το εισιτήριο για το Final Four, γνωρίζοντας πως με ήττα θα αποχαιρετήσουν και τη φετινή διοργάνωση.

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς έδωσε σαφή εντολή στο ξεκίνημα της αναμέτρησης στον Γκρέιντζερ να ποστάρει τον Σπανούλη μέσα στη ρακέτα, όπου είχε πλεονέκτημα, με τον Αμερικανό να εκμεταλλεύεται τις πρώτες επιθέσεις για να δώσει προβάδισμα στους γηπεδούχους με 6-1.

Ο Ολυμπιακός βελτίωσε την άμυνά του και κατάφερε να ισοφαρίσει σε 11-11, πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 11-13 και έκλεισε το πρώτο μέρος μπροστά στο σκορ με 14-17.

Παρά το γεγονός ότι επιθετικά δεν ήταν σε πολύ καλή μέρα, η ελληνική ομάδα πήρε ενέργεια μέσα από την άμυνα και κατάφερε να διατηρείται μπροστά στο σκορ (17-23 στο 15’), όμως, η Αναντολού Εφές έκανε ένα σερί 10-2 για να περάσει και πάλι μπροστά με 27-25  στο 17’, ενώ με ένα κακό τελείωμα στο πρώτο μέρος, οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 33-27.

Με τον Μπράιαντ Ντάνστον να κυριαρχεί κάτω από τις δυο ρακέτες, η Εφές κράτησε τον Ολυμπιακό χωρίς πόντο που έδειχνε να βρίσκεται σε άλλο γήπεδο για περισσότερα από 4’ και ανέβασε τη διαφορά στους 14 (41-27).

Έχοντας πάρει πλέον ολοκληρωτικά τον έλεγχο της αναμέτρησης και με τους Μιλουτίνοφ και Μπιρτς να έχουν καθηλωθεί ώρα στον πάγκο λόγω προβλημάτων τραυματισμών, η Εφές είχε ελεύθερους διαδρόμους μέσα στην ελληνική ρακέτα για να πετυχαίνει εύκολα καλάθια, να διατηρεί τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα και να κλείνει το τρίτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 51-37, με τον Ολυμπιακό να είναι εντελώς απογοητευτικός.

Η εικόνα της ελληνικής ομάδας ήταν πολύ κακή και δεν άφηνε ελπίδες επιστροφής, ωστόσο, ένα σερί 0-9 των «ερυθρολεύκων» έφεραν τη μείωση τους σκορ στο 53-49 στο 36’ και τα τελευταία λεπτά φάνηκαν να έχουν δραματική εξέλιξη.

Με μεγάλο τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στα 58’’ ο Ολυμπιακός μείωσε σε 59-57, η Εφές έχασε την επίθεση, αλλά ο Χάνεικατ με φόλοου έκανε το 61-57 και ο Σπανούλης με ένα ακόμα τεράστιο τρίποντο μείωσε σε 61-60 στα 19’’ που έμελλε να μην είναι για καρδιακούς.

Ο Τομά Ερτέλ στα 16.1’’ με 2/2 βολές έκανε το 63-60, ο Σπανούλης δεν κατάφερε να πετύχει και το τελευταίο τρίποντο της ισοφάρισης και ο Χάνεϊκατ έγραψε το τελικό 64-60 που φέρνει την Αναντολού Εφές στο προβάδισμα με 2-1 στη σειρά και ένα βήμα πριν την πρόκριση στο Final Four.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν σε γενικές γραμμές κακός, παρασυρόμενος από την γενική εικόνα της ομάδας του, όμως, στο τελευταίο πεντάλεπτο έδειξε πως παραμένει ο παίκτης για τα μεγάλα σουτ, έστω κι αν η τελική έκβαση της αναμέτρησης δεν τον δικαίωσε.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 15 πόντους, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, αλλά και 8 λάθη, ενδεικτικό της εικόνας που εμφάνισε στο παρκέ, με τον Γιώργο Πρίντεζη που επίσης κινήθηκε σε μέτρια βραδιά, να έχει 8 πόντους με 7 ριμπάουντ.

Ο Μπράιαντ Ντάνστον ήταν ο καλύτερος παίκτης της Εφές, πληγώνοντας τους πρώην συμπαίκτες του με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Τομά Ερτέλ είχε 13 πόντους, με 3 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ο Ντέρικ Μπράουν είχε 12 πόντους και 4 ριμπάουντ και ο Τζέησον Γκρέιντζερ είχε 11 πόντους με 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 14-17, 33-27, 51-37, 64-60

Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας, Χάνεϊκατ 6, Μπαλμπάι, Μπράουν 12, Οσμάν 4, Γκεγίκ, Γκρέιντζερ 11, Ερτέλ 13, Μουτάφ, Πολ, Ντάνστον 16, Κερκ 2

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 8, Μπιρτς 6, Γιανγκ 3, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 5, Σπανούλης 15, Γουότερς, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου 7, Μάντζαρης 8

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.