Print this page

Σοκ στο τέλος και πλέον ζητά να κατακτήσει… διπλά την Πόλη

Written by  Απρ 21, 2017

Με καλάθι του Άλεξ Κερκ στα 48’’ πριν τη λήξη της αναμέτρησης, η Αναντολού Εφές σόκαρε τον Ολυμπιακό που στο 35’ προηγούταν με 7 πόντους και με την νίκη της με 71-73 ισοφάρισε τη σειρά των play off και πλέον παίρνει εκείνη το προβάδισμα της έδρας για την πρόκριση στο Final Four, αφού πλέον οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να αναζητήσουν νίκη στην Τουρκία, αν θέλουν να είναι εκείνοι που θα επιστρέψουν στην Πόλη.

Σημείο «κλειδί» η εγκληματική χαλάρωση των παικτών του Ολυμπιακού στο 35’ όταν και βρέθηκαν μπροστά με 65-58, πιστεύοντας πως έχουν «κλειδώσει» τη νίκη, κάτι που οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν απόλυτα για να κάνουν την ανατροπή και να πάρουν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας δεν είχαν το ίδιο καθαρό μυαλό που είχαν στο πρώτο παιχνίδι, παρουσίασαν πολλά κενά διαστήματα, ενώ ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εξαιρετικά άστοχοι και με πολλές λάθος επιλογές, που του στοίχησαν το πλεονέκτημα έδρας.

Η μεγάλη εμφάνιση των αρχηγών του, Σπανούλη και Πρίντεζη δεν έπιασε τόπο και πλέον ο Ολυμπιακός χρειάζεται να αλλάξει πρόσωπο ξανά και να πάρει τουλάχιστον μία νίκη στην έδρα της Αναντολού Εφές, αν θέλει να πάρει εκείνος το εισιτήριο για το Final Four.

Αυτή τη φορά η Εφές δεν επηρεάστηκε από την καυτή ατμόσφαιρα των φιλάθλων του Ολυμπιακού και μπήκε πιο συγκεντρωμένα, καταφέρνοντας να αιφνιδιάσει, παίρνοντας προβάδισμα 0-6 μόλις στο 2’.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου παρέμειναν ψύχραιμοι και με συνεχόμενα τρίποντα κατάφεραν να μειώσουν και να περάσουν μπροστά με 11-10 στο 6’ και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο-πόντο μέχρι το τέλος, όταν και η φιλοξενούμενη ομάδα προηγήθηκε με 22-23.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειχναν να είναι εγκλωβισμένοι στο καλά διαβασμένο παιχνίδι της Εφές, με τη νευρικότητα να είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό των επιθέσεων των Πρωταθλητών Ελλάδας.

Τα «φαρμακερά» τρίποντα του Βασίλη Σπανούλη και οι μαγικές ασίστ του (15 πόντοι με 5/7 από τα 6,75 μ. και 5 ασίστ), έδωσαν ανάσα στον Ολυμπιακό που προηγήθηκε με 41-35 στο 19’ και το ημίχρονο έκλεισε στη μέγιστη μέχρι εκείνο το σημείο διαφορά (44-37) με τους φιλάθλους να τραγουδούν ρυθμικά το όνομα του μεγάλου αρχηγού της ομάδας τους.

Ο Ολυμπιακός έχασε ολοκληρωτικά τη συγκέντρωσή του στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, καθώς έμεινε χωρίς σκορ για περισσότερα από 4’, ωστόσο, η καλή του άμυνα τον διατήρησε στο προβάδισμα στο διάστημα αυτό και, παρά την πίεση που δέχθηκε από την τουρκική ομάδα, έφτασε στο τέλος του δεκάλεπτου μπροστά στο σκορ με 54-51.

Με 5 συνεχόμενους πόντους του Χάνεϊκατ, η Εφές πέρασε μπροστά έπειτα από πολλή ώρα (54-56) και η βραδιά άρχισε να παίρνει το χρώμα της… αγωνίας.  

Το ΣΕΦ εκείνη την ώρα σηκώθηκε στο πόδι, με τους φιλάθλους να δίνουν παλμό και να σπρώχνουν την ομάδα τους να ξυπνήσει και να δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες. Αυτό συνέβη μέσα σε ένα δίλεπτο και ο Ολυμπιακός με σερί 11-2, πήρε διαφορά 7 πόντων (65-58 στο 35’) και έδειξε πως εκείνη τη στιγμή είχε σημαντικό προβάδισμα για τη νίκη.

Η Εφές, ωστόσο, γρήγορο σερί 0-8 από τα τρίποντα του Ερτέλ και του Γκρέιντζερ και το εκπληκτικό κάρφωμα του Ντάνστον όχι μόνο μείωσε, αλλά πέρασε και μπροστά πόντο (65-66 στο 37’) και η αγωνία εκτοξεύθηκε ξανά στα ύψη.

Το τελευταίο δίλεπτο δεν προσφερόταν για καρδιακούς, με το σκορ ισόπαλο 69-69 και τη νίκη να εξαρτάται από τις λεπτομέρειες. Ο Γιώργος Πρίντεζης με ηρωικό καλάθι έβαλε τον Ολυμπιακό μπροστά και πάλι με 71-69 στα 01:34, ο Γκρέντζερ ισοφάρισε σχεδόν αμέσως σε 71-71 και ο Πρίντεζης πήγε στις βολές στα 01:10, όμως αστόχησε και στις δυο.

Ο Κερκ δεν λάθεψε και έγραψε το 71-73 με σουτ από τα 5 μέτρα, ο Παπανικολάου αστόχησε σε τρίποντο, ο Κερκ τον μιμήθηκε και με τον χρόνο να τελειώνει ο Έρικ Γκριν αστόχησε στην εκπνοή, με αποτέλεσμα η τουρκική ομάδα να πάρει μια απίστευτη νίκη και να ισοφαρίσει την σειρά.

Ο Βασίλης Σπανούλης σταμάτησε στους 20 πόντους με 6 ασίστ και ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 20 πόντους με 6 ριμπάουντ, με τον Έρικ Γκριν να προσθέτει άλλους 10 πόντους, ωστόσο, τα 14 λάθη που έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» και η απουσία άλλων λύσεων από τους υπόλοιπους παίκτες, στέρησαν από τους Πρωταθλητές Ελλάδας τη νίκη.

Από την τουρκική ομάδα που πλέον έχει μια μεγάλη ευκαιρία με τη σειρά να μεταφέρεται στην έδρα της, ο Μπράιαντ Ντάνστον πλήγωσε βαθιά τους πρώην συμπαίκτες του με 16 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Τάιλερ Χάνεικατ είχε 15 πόντους με 9 ριμπάουντ, ενώ ο Τζέησον Γκρέιντζερ σημείωσε 9 πόντους, έχοντας επίσης 9 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 22-23, 44-37, 54-51, 71-73

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10, Μπιρτς 3, Γιανγκ 4, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 20, Γουότερς, Αγραβάνης 2, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 20, Παπανικολάου 7, Μάντζαρης

 

Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας 2, Χάνεϊκατ 15, Μπαλμπάι 4, Μπράουν 6, Οσμάν 3, Γκεγίκ, Γκρέιντζερ 9, Ερτέλ 5, Μουτάφ, Πολ 7, Ντάνστον 16, Κερκ 6

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.