Print this page

Αδιάβαστος στο ΟΑΚΑ, ψάχνει για θαύματα στην Πόλη

Written by  Απρ 20, 2017

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ήταν απογοητευτικός και στο δεύτερο παιχνίδι των play off και γνώρισε και πάλι την ήττα από την εμφανώς ανώτερη Φενερμπαχτσέ και πλέον με το 0-2 στην πλάτη του χρειάζεται κάτι περισσότερο από ένα θαύμα για να ανατρέψει την κατάσταση και να «κλέψει» το εισιτήριο για το Final Four.

Οι Κυπελλούχοι Ελλάδας παρουσιάστηκαν και πάλι απροετοίμαστοι για το κρίσιμο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να πιαστούν «αιχμάλωτοι» από την πολύ καλά διαβασμένη τουρκική ομάδα και όχι μόνο να γνωρίσουν την ήττα και να έρθουν πιο κοντά στον αποκλεισμό, αλλά κατέγραψαν ένα ακόμα ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, αφού είναι η πρώτη φορά στην ένδοξη ιστορία τους που βρίσκονται πίσω με 0-2 κι ενώ είχαν το πλεονέκτημα έδρας.

Παράλληλα, είναι πλέον αντιμέτωπος με το φάσμα μιας δεύτερης συνεχόμενης «σκούπας» εις βάρος του, κάτι που ουδέποτε συνέβη ακόμα και στις κακές χρονιές της πλέον της εικοσαετίας ευρωπαϊκής τους κυριαρχίας.

Όποιος περίμενε ότι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα εμφανιζόταν βελτιωμένη σε σχέση με την αναμέτρηση της Τρίτης διαψεύστηκαν κατηγορηματικά, αφού οι «πράσινοι» έπαιξαν στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης μπάσκετ αλάνας και έμειναν ζωντανοί χάρη σε… ηρωικές προσπάθειες κυρίως από τον Μάικ Τζέημς που, ωστόσο, δεν απέφυγε και τα απονενοημένα λάθη.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που αυτή τη φορά έγινε αποδεκτός από τους φίλους του «τριφυλλιού» με μερικά χλιαρά μόνο χειροκροτήματα, έδεσε «κόμπο» και πάλι τον αντίπαλό του και πλήγωσε και πάλι την αγαπημένη του ομάδα, ξεκαθαρίζοντας πως άλλο η αγάπη και άλλο… η δουλειά.

Ο Παναθηναϊκός απογοήτευσε έτσι και τον θρυλικό του αρχηγό, Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος βρέθηκε στις εξέδρες για να παρακολουθήσει την ομάδα, στην οποία έγραψε ένδοξη ιστορία, αλλά έφυγε και αυτός με την πίκρα της ήττας και του διαφαινόμενου αποκλεισμού για μια ακόμα χρονιά.

Πλέον, οι «πράσινοι» θα πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά και να κάνουν ένα μεγάλο, όπως φαίνεται από την εικόνα τους, θαύμα, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για το παραμικρό λάθος. Η σειρά μεταφέρεται στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου μπροστά στο φανατισμένο κοινό της Φενερμπαχτσέ, ο Παναθηναϊκός θα ψάξει όχι πια μία, αλλά δύο νίκες, για να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ, κάτι, ωστόσο, που με τα μέχρι τα΄ρα δεδομένα της σειράς, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά και φάνηκε αποφασισμένος να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη προκειμένου να διεκδικήσει την ισοφάριση στη σειρά. Με πολύ καλή άμυνα και 3/4 τρίποντα η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 16-6 στο 5’ βάζοντας από νωρίς δύσκολα στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Οι φιλοξενούμενοι, ωστόσο, με τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς να ξεκινά πολύ ζεστός και να οδηγεί σχεδόν μόνος την Φενέρ σημειώνοντας ήδη 12 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, έκαναν ένα σερί 0-14 και πέρασαν μπροστά με 16-20 πριν κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με 20-22 υπέρ των φιλοξενούμενων.

Στο σημείο εκείνο υπήρξε ένταση μεταξύ του Κρις Σίνγκλετον και του Πέρο Άντιτς, με αποτέλεσμα οι δυο παίκτες να χρεωθούν από μια τεχνική ποινή, κάτι που σήμαινε το δεύτερο φάουλ του Αμερικανού του Παναθηναϊκού, προσθέτοντας από νωρίς έναν ακόμα προβληματισμό για τον Τσάβι Πασκουάλ.

Ο Μάικ Τζέημς ήταν ο κύριος εκφραστής των επιθέσεων του Παναθηναϊκού στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Αμερικανό να σκοράρει τους 16 από τους συνολικά 23 πόντους του Παναθηναϊκού, ωστόσο, το μόνο που κατάφερε ήταν να κρατάει την ομάδα του ζωντανή, με την Φενερμπαχτσέ να κλείνει το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 43-45, χάρη στο απολύτως πιο ορθολογιστικό παιχνίδι της.

Η εικόνα δεν άλλαξε, με τον Παναθηναϊκό να αδυνατεί να βρει τρόπο να παίξει οργανωμένα και την τουρκική ομάδα να ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να πάρει τον έλεγχο του ματς και να προηγηθεί με 54-61 στο 27’.

Χαρακτηριστικό της εικόνας ήταν ότι, ο Μάικ Τζέημς, ο οποίος ηγήθηκε και πάλι της προσπάθειας να μειωθεί η διαφορά, κέρδισε 3 βολές στην εκπνοή του δεκάλεπτου και την ευκαιρία να μειώσει στο καλάθι, αλλά ευστόχησε μόλις στη μία, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να προηγηθούν στο 30’ με 59-63.

Με αισθητή βελτίωση στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά με 68-65 στο 34’ και έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει τα ίδια λάθη ως το τέλος.

Το άγχος της νίκης, ωστόσο, έπεσε πολύ βαρύ στους παίκτες των «πρασίνων» με αποτέλεσμα να επιτρέψουν στους φιλοξενούμενους να κάνουν ένα σερί 0-9 στο πιο κρίσιμο σημείο της αναμέτρησης και να προηγηθούν με 68-74, στο 38’.

Με τρομερά αποθέματα αυταπάρνησης ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 75-76, έχασε ευκαιρία να περάσει μπροστά και ο Μπόμπι Ντίξον στα 17,3’’ έκανε το 75-78 βάζοντας τους «πράσινους» σε εξαιρετικά δεινή θέση.

Ο Παναθηναϊκός τα είχε χαμένα, κάνοντας τραγικό λάθος στην επαναφορά, με αποτέλεσμα ο Σλούκας στα 13.7’’ με 2/2 βολές να κάνει το 75-80 και να τελειώσει το παιχνίδι, αφού ο χρόνος που απέμενε ήταν λίγος, ενώ το μυαλό των γηπεδούχων ήταν… αλλού.

Αυτό ήταν και το τελικό σκορ, που φέρνει τον Παναθηναϊκό ένα βήμα πριν από τον οδυνηρό, όπως εξελίσσεται αποκλεισμό, αφού πλέον χρειάζεται να γίνουν εντυπωσιακά πράγματα για να καταφέρει να γυρίσει την κατάσταση.

Ο Μάικ Τζέημς ήταν επιθετική… όαση για τον Παναθηναϊκό με 22 πόντους και 4 ασίστ, αλλά αρκετές και πάλι τραβηγμένες ενέργειες, ο Κρις Σίνγκλετον είχε 14 πόντους με 5 ριμπάουντ και ο Γιάννης Μπουρούσης σημείωσε 13 πόντους με 6 ριμπάουντ, αλλά η συνολική εικόνα των «πρασίνων» ήταν με ελάχιστες εξαιρέσεις, απογοητευτική.

Από την τουρκική ομάδα που πλέον κρατάει την τύχη της στα χέρια της, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν και πάλι… δαιμονισμένος σημειώνοντας 25 πόντους με 5/8 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 1 κόψιμο και 35 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ο Έκπε Γιούντο ήταν επίσης εκπληκτικός με 22 πόντους και 9 ριμπάουντ και 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ ο Μπόμπι Ντίξον είχε 14 πόντους με 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Τα δεκάλεπτα: 20-22, 43-45, 59-63, 75-80

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14, Νίκολς, Ρίβερς 8, Τζέημς 22, Φώτσης 3, Παππάς 5, Φελντείν, Γκιστ 6, Χαραλαμπόπουλος, Γκέιμπριελ, Μπουρούσης 13, Καλάθης 4

 

Φενερμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): Γιούντο 22, Μαχμούτογλου, Άντιτς 3, Μπογκντάνοβιτς 25, Μπένετ, Σλούκας 5, Νάναλι, Βέσελι 2, Κάλινιτς 7, Ντίξον 14, Ντουβερίογλου, Ντατόμε 2