Print this page

Πού να ήταν και... πλήρης!

Written by  Φεβ 02, 2017

Ένας απολαυστικός, αν και λειψός Ολυμπιακός, εμφανίστηκε στο παγωμένο Καζάν και… έφερε τον καύσωνα στο παρκέ, κατατροπώνοντας την Ούνικς με 75-90 και έβαλε γερά πλώρη για την επισφράγιση μιας θέσης στην τετράδα που δίνει και το πλεονέκτημα στα play off.

Τι κι αν αγωνίστηκε χωρίς τους Βασίλη Σπανούλη, Ματ Λοτζέσκι και Πάτρικ Γιανγκ, τι κι αν με το ζόρι συμπλήρωσε δεκάδα, στην οποία ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν μέχρι λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης αμφίβολος και ο Γιάννης Αθηναίου αγωνίστηκε ελάχιστα, καθώς δεν είχε ακόμα ξεπεράσει το πρόβλημά του.

Όλοι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μπήκαν με το μαχαίρι στα δόντια, έπαιξαν κατά διαστήματα εντυπωσιακό μπάσκετ φτάνοντας τη διαφορά ακόμα και στους 27 πόντους και δεν τα παράτησαν ούτε όταν στο τέλος της τρίτης περιόδου και στο ξεκίνημα της τέταρτης η κόπωση λόγω της λειψανδρίας άρχισε να κάνει την εμφάνισή της.

Ο Έρικ Γκριν έκανε εκπληκτικό παιχνίδι και οδήγησε σχεδόν μόνος του τον Ολυμπιακό στο κρίσιμο τρίτο δεκάλεπτο, όταν και οι «ερυθρόλευκοι» εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια κόπωσης, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν και πάλι ο στυλοβάτης των Πρωταθλητών Ελλάδας στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης.

Με εκπληκτική ευστοχία από τα 6,75 μ. ο Ολυμπιακός έδειξε από το ξεκίνημα της αναμέτρησης ότι δεν είναι διατεθειμένος να ψάξει δικαιολογίες στις απουσίες του. Με συνολικά 7/9 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, έφτασε πολύ γρήγορα σε διψήφια διαφορά (10-22 στο 8’), ενώ έκλεισε το πρώτο μέρος με την μέγιστη ως εκείνη τη στιγμή διαφορά (13-28).

Η εικόνα που εμφάνιζαν οι «ερυθρόλευκοι» στο παρκέ κάθε άλλο παρά πληγωμένη και αποδεκατισμένη ομάδα έδειχνε, με τη διαφορά να ανεβαίνει διαρκώς και να φτάνει μόλις σε ένα τρίλεπτο στο εξωπραγματικό 16-43 που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά που πήρε η ελληνική ομάδα στο παιχνίδι.

Η Ούνικς έδειχνε να βρίσκεται σε άλλο γήπεδο και, παρά το γεγονός ότι μείωσε στο ημίχρονο σε 36-56, το σοκ που είχε υποστεί ήταν ήδη μεγάλο.

Παρ’ όλα αυτά, στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, οι γηπεδούχοι άρχισαν να βρίσκουν καλύτερα πατήματα και με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να κάνει συντήρηση δυνάμεων για να αποφύγει την κατάρρευση, η διαφορά άρχισε σταδιακά να μειώνεται.

Ο Έρικ Γκριν βγήκε μπροστά και σημείωσε τους 10 από τους 13 συνολικά πόντους του Ολυμπιακού σε αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα το δεκάλεπτο να λήγει με 54-69 και την ελληνική ομάδα να διατηρεί διαφορά ασφαλείας.

Οι παίκτες του Εβγένι Πασούτιν αποφάσισαν να κάνουν την τελική τους αντεπίθεση, βλέποντας πως πια οι δυνάμεις των «ερυθρόλευκων» άρχισαν να εξανεμίζονται. Η Ούνικς μείωσε με σερί 7-0 σε 61-69 στο 34’ και έβαλε «φωτιά» στο παιχνίδι, όμως, αρχικά ο Νίκολα Μιλουτίνοφ με σημαντικά επιθετικά ριμπάουντ και, στη συνέχεια, ο Γιώργος Πρίντεζης με μεγάλα τρίποντα, επανέφεραν τη διαφορά και πάλι στους 19 πόντους (68-87) και το παιχνίδι τελείωσε θριαμβευτικά.

Στο τελευταίο δίλεπτο, οι παίκτες του Ολυμπιακού κατέβασαν ταχύτητα για να μη ρισκάρουν άλλο… κακό, η ρωσική ομάδα δεν κατάφερε να μειώσει πολύ και έτσι το τελικό 75-90 βρήκε τους Πρωταθλητές Ελλάδας να πανηγυρίζουν μία ακόμα σπουδαία εκτός έδρας νίκη και να ανεβαίνουν στο 15-6 της βαθμολογίας, περιμένοντας τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής, που σε συνδυασμό μπορούν να τους φέρουν ακόμα και στην πρώτη θέση.

Ο Έρικ Γκριν έκανε το καλύτερο παιχνίδι του φέτος, παίζοντας και για τους συμπαίκτες του που έλειπαν και έκλεισε την αναμέτρηση με συνολικά 25 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, βάζοντας σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της αγωνιστικής.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν συγκινητικός, με 20 πόντους, 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν… κολόνα κάτω από τα δυο καλάθια με 11 πόντους και 7 ριμπάουντ, 6 από τα οποία επιθετικά, ο Κώστας Παπανικολάου είχε 10 πόντους με 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης τελείωσε με 9 πόντους και 6 ασίστ.

Όλοι, ωστόσο, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έδωσαν ό,τι είχαν, αποδεικνύοντας ότι ο Ολυμπιακός είναι ένα καλοδουλεμένο σύνολο που μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο συνήθης… ύποπτος Κιθ Λάνγκφορντ σταμάτησε στους 25 πόντους με 7 ασίστ, ο Αρτσιόμ Παραχούτσκι είχε 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Πάβελ Αντίποφ που σταμάτησε στους 19 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 13-28, 36-56, 54-69, 75-90

Ούνικς Καζάν (Πασούτιν): Τζόνσον 2, Αντίποφ 19, Κλαρκ, Λάνγκφορντ 25, Στολ 3, Παραχούτσκι 14, Κλιμένκο, Μπάνιτς 4, Βορόνοφ 2, Πάνιν 2, Καϊμακόγλου 4, Γουίλιαμς

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 25, Μπιρτς 4, Παπαπέτρου, Γουότερς 5, Αγραβάνης 6, Μιλουτίνοφ 11, Πρίντεζης 20, Παπανικολάου 10, Μάντζαρης 9, Αθηναίου

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.