Print this page

Παλικαρίσια νίκη τετράδας μέσα στη Βαρκελώνη

Written by  Ιαν 13, 2017

Ο Ολυμπιακός πήρε παλικαρίσια νίκη στο «Palau Blaugrana» επί της Μπαρτσελόνα με 67-69 και εδραιώθηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, παραμένοντας σε απόσταση «αναπνοής» από την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έπαιξαν και για τον αρχηγό τους Βασίλη Σπανούλη που δεν ταξίδεψε στη Βαρκελώνη, έβγαλαν ψυχή, πάθος και ομαδικότητα και όχι μόνο έσπασαν μια κακή παράδοση (από το 2001 ο Ολυμπιακός είχε μόλις μία νίκη επί  των «μπλαουγκράνα»), αλλά εκμεταλλεύτηκαν το δώρο της Νταρουσάφακα που επικράτησε της Μπασκονία για διατηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας από τους διώκτες τους.

Πλέον, με νίκη επί της ομάδας της Βιτόρια την ερχόμενη εβδομάδα στο ΣΕΦ, οι Πρωταθλητές Ελλάδας θα αποσπαστούν από έναν ακόμα συνδιεκδικητή των θέσεων που δίνουν το πλεονέκτημα έδρας.  

Τα προβλήματα για την ελληνική ομάδα ξεκίνησαν νωρίς όταν μόλις στο πρώτο λεπτό ο Νίκολα Μιλουτίνοφ χρεώθηκε με δεύτερο φάουλ και το μαρκάρισμα του Άντε Τόμιτς έγινε πολύ πιο δύσκολο. Παρ’ όλα αυτά, οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με 3/3 τρίποντα και πήραν από νωρίς κεφάλι στο σκορ (13-7 στο 5’).

Παρά την προσπάθειά του να πιέσει στην άμυνα, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερνε να περιορίσει τους περιφερειακούς της Μπαρτσελόνα που με 4/7 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο προηγήθηκαν με 20-17.

Έχοντας βελτιώσει την περιφερειακή του άμυνα και με το δίδυμο Γουότερς-Γκριν να οργανώνουν πολύ καλά το παιχνίδι του Ολυμπιακού, η ελληνική ομάδα πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 26-27 στο 15’, όμως, οι επιπολαιότητες σε άμυνα και επίθεση όχι μόνο χάρισαν ένα σερί 7-0 στη Μπαρτσελόνα που πέρασε ξανά μπροστά με 33-27.

Σαν να μην έφτανε αυτό, από το 15’ μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ο Ολυμπιακός πήρε μόλις 2 πόντους από βολές, έχοντας, μάλιστα, σπαταλήσει ήδη αρκετές (3/9 στο ημίχρονο) και δεν εκμεταλλεύτηκε την αστοχία των γηπεδούχων ώστε να πλησιάσει περισσότερο από το 33-29 του πρώτου μέρους.

Πολύ πιο συγκεντρωμένος και ψυχωμένος ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, έβγαλε ορισμένες σημαντικές άμυνες, βρήκε σκοράρισμα στον αιφνιδιασμό με κύριο εκφραστή τον Γιώργο Πρίντεζη, για να πάρει προβάδισμα 5 πόντων (39-44 στο 24’) και ολοκλήρωσε το τρίτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 54-56.

Η Μπαρτσελόνα παρ’ όλα αυτά έδειχνε να έχει βρει ρυθμό, με τον Τζόι Ντόρσεϊ να της δίνει ενθουσιασμό και να βάζει στο παιχνίδι και την εξέδρα και με σερί 8-0 πήρε κεφάλι 60-56 στο 32’, ενώ με τον Ολυμπιακό να μη μπορεί να βρει δρόμους προς το καλάθι ανέβασε τη διαφορά και στο +6 (64-58 στο 36’).

Ο Ολυμπιακός, όμως, δεν το έβαλε κάτω, έπαιξε εκπληκτική άμυνα στα τελευταία λεπτά και με νέο σερί 0-9 πέρασε μπροστά με 64-67 στα 35’’. Ο Πέτερι Κόπονεν με τρομερό τρίποντο ισοφάρισε σε 67-67 στα 26.7’’ και έβαλε φωτιά στο παιχνίδι.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης στήθηκε στη γραμμή των βολών με 7’’ να απομένουν και με 2/2 έκανε το 67-69.

Αυτό έμελλε να είναι και το τελικό σκορ, αφού η μπάλα έμεινε στα χέρια του Ταϊρίς Ράις με τους παίκτες του Ολυμπιακού να πανηγυρίζουν έξαλλα μια πολύ μεγάλη νίκη που τον διατηρεί στην δεύτερη θέση και μόλις μια νίκη πίσω από την πρωτοπόρο ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ο Γιώργος Πρίντεζης πήρε τον Ολυμπιακό στις πλάτες του με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Ματ Λοτζέσκι σημείωσε 11 πόντους με 3 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Κώστας Παπανικολάου είχε πληθωρική παρουσία με 8 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα και 1 κόψιμο, ενώ ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 6 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, καλές άμυνες κατά διαστήματα πάνω στον Ράις και τις νικήτριες βολές, καθώς και ο Ντομινίκ Γουότερς με 8 πόντους και 2 ασίστ με τον Έρικ Γκριν που είχε 8 σημαντικούς πόντους στο πρώτο μέρος ήταν οι βασικοί συντελεστές της πολύ μεγάλης νίκης των Πρωταθλητών Ελλάδας.

Όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν, ωστόσο, είχαν σημαντική συνεισφορά στο παιχνίδι, κάνοντας τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να τρίβει τα χέρια του για την ποιότητα της ομάδας του.

Για την Μπαρτσελόνα ο Πέτερι Κόπονεν ήταν πρώτος σκόρερ με 16 πόντους και 4/5 τρίποντα, ο Ταϊρίς Ράις είχε 15 πόντους και 5 ασίστ και ο Άντε Τόμιτς πήρε μπροστά από το σημείο που φορτώθηκε με φάουλ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, μέχρι να φορτωθεί και ο ίδιος, σημειώνοντας συνολικά 12 πόντους με 9 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 33-29, 54-56, 67-69

Μπαρτσελόνα (Μπαρτζώκας): Ράις 15, Ντόελμαν 5, Ντόρσεϊ 7, Κλαβέρ 4, Ναβάρο 3, Βεζένκοφ 2, Πένο, Έρικσον, Όλεσον, Κόπονεν 16, Ρένφροε 3, Τόμιτς 12

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 8, Μπιρτς 2, Γιανγκ 1, Παπαπέτρου 2, Γουότερς 8, Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 6, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 6, Λοτζέσκι 11, Αθηναίου 1

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.