Print this page

Με ρεκόρ πέρασε από την Μόσχα η Φενέρ, «δώρο» στη Νταρουσάφακα η Μακάμπι

Written by  Δεκ 23, 2016

Απίστευτο ρεκόρ στην παράταση και εντυπωσιακό «διπλό» μέσα στη Μόσχα πήρε η Φενερμπαχτσέ επί της ΤΣΣΚΑ και «γέμισε» τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ανέλπιστη νίκη μέσα από τα χέρια της Μακάμπι Τελ Αβίβ «έκλεψε» η Νταρουσάφακα, εύκολα η Μπαρτσελόνα την προτελευταία Αρμάνι Μιλάνο.

Σπουδαίο ντέρμπι έγινε στη Μόσχα, όπου στην επανάληψη του τελικού της περσινής Ευρωλίγκας η Φενερμπαχτσέ επικράτησε στην παράταση της ΤΣΣΚΑ με 79-95, πήρε την άτυπη ρεβάνς και ταυτόχρονα ανέβηκε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας, περνώντας από μια έδρα όπου δύσκολα θα περάσει άλλη ομάδα.

Η αναμέτρηση ήταν αντάξια της αξίας των δυο αντιπάλων, με την ΤΣΣΚΑ να ξεκινά καλύτερα και να παίρνει διψήφια διαφορά στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου και την Φενερμπαχτσέ να αντιδρά, να μειώνει σταδιακά και να ισοφαρίζει σε 75-75 με εντυπωσιακή προσπάθεια του Μπόμπι Ντίξον που κατέληξε σε καλάθι και φάουλ για να στείλει το παιχνίδι στην παράταση.

Στο επιπλέον πεντάλεπτο, η Φενερμπαχτσέ ήταν εκπληκτική, αφού ξεκίνησε εντυπωσιακά με ένα σερί 0-9 και με συνολικό σκορ 4-20 πήρε μια πολύ μεγάλη νίκη όχι μόνο σε εύρος διαφοράς, αλλά και ουσίας, καθώς πέρασε με εμφατικό τρόπο από την πιο δύσκολη έδρα της Ευρώπης, ενώ έγραψε και νέο ρεκόρ διαφοράς πόντων σε παράταση στην ιστορία της διοργάνωσης.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Μπόμπι Ντίξον, όχι μόνο για την ισοφάριση στο τέλος του αγώνα, αλλά γιατί είχε συνολικά 25 πόντους με 6 ασίστ και ήταν ο καταλυτικός παράγοντας της νίκης για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Μαζί του, ο Έκπε Γιούντο που έκανε double-double με 17 πόντους και 11 ριμπάουντ και ο Νίκολα Κάλινιτς με 13 πόντους.

Για την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Μίλος Τεόντοσιτς είχε 21 πόντους με 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, αλλά και 9 λάθη και ο Αντρέι Βοροντσέβιτς είχε 15 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 23-13, 41-36, 59-58, 75-75, 79-95

Ένα απόλυτα δικό της παιχνίδι πέταξε μέσα από τα χέρια της η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που βρέθηκε μπροστά στο ημίχρονο με 31-48 και έδειξε πως θα περάσει ένα εύκολο βράδυ, όμως, η Νταρουσάφακα με αντεπίθεση διαρκείας επέστρεψε στο ματς, πήρε τη νίκη με 86-84 και ανέβηκε στο 8-6… απειλώντας τις ομάδες που βρίσκονται στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν πολύ καλά το παιχνίδι, έλεγχαν τον ρυθμό και τα ριμπάουντ και βρήκαν εύκολους πόντους για να πάρουν μια μεγάλη διαφορά εκμεταλλευόμενοι την κόπωση και την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης των γηπεδούχων.

Παρ’ όλα αυτά, το δεύτερο ημίχρονο ήταν εντελώς διαφορετικό, με την Νταρουσάφακα όχι μόνο να μειώνει, αλλά στο τέλος να παίρνει μια πολύ σημαντική νίκη και να παραμένει σε τροχιά διεκδίκησης μιας θέσης στην πρώτη τετράδα.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές της νίκης της τουρκικής ομάδας ήταν ο Σκότι Γουίλμπεκιν με 23 πόντους, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 κλεψίματα και ο Γουίλ Κλίμπουρν που έκανε double-double με 20 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ ο Μπραντ Γουαναμέικερ είχε 15 πόντους με 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Από τη Μακάμπι που έχασε μια σημαντική ευκαιρία να μειώσει λίγο τη διαφορά της από τις θέσεις της οκτάδας, ο Άντριου Γκάουντελοκ είχε 23 πόντους με 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ο Βίκτορ Ραντ είχε 17 πόντους  και ο Ντέβιν Σμιθ έκανε double-double με 12 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 13-22, 31-48, 58-61, 86-84

Εύκολη νίκη σημείωσε η Μπαρτσελόνα επί της Αρμάνι Μιλάνο με 89-75 και συνέχισε την προσπάθειά της να κυνηγήσει μια θέση που οδηγεί στην οκτάδα.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν ορεξάτη και έλεγξε τον ρυθμό από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, έκανε ένα εξαιρετικό πρώτο δεκάλεπτο, όπου βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 32-19 και στη συνέχεια, ανέβαζε σταδιακά τη διαφορά φτάνοντας σε μια ξεκούραστη νίκη και το 6-8 μια αγωνιστική πριν το τέλος του πρώτου γύρου.

Ο Άντε Τόμιτς ήταν ο κορυφαίος των Ισπανών με 19 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ο Πέτερι Κόπονεν πρόσθεσε 15 πόντους και ο Ταϊρίς Ράις έκανε double-double με 10 πόντους και 11 ασίστ.

Από την Αρμάνι που όσο περνάει ο καιρός βυθίζεται όλο και περισσότερο (ρεκόρ 4-10 και προτελευταία θέση μαζί με τη Γαλατασαράι), ο Ρακίμ Σάντερς έπαιζε μόνος του με 27 πόντους με 4 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 32-19, 49-35, 72-51, 89-75

Φωτό: euroleague.net