Print this page

To 6o «αστέρι» του Παναθηναϊκού στην… χρονιά του 3D! (vid)

Written by  Μάι 08, 2020

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κατάκτηση του τροπαίου της Eurolegue από τον Παναθηναϊκό για 6η φορά στην ιστορία του, έπειτα από έναν τρομερό τελικό και ένα θριαμβευτικό Final Four που διεξήχθη στην Βαρκελώνη, όπου έλαμψε η συγκλονιστική εμφάνιση του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Οι «πράσινοι» έφτασαν στην ολοκλήρωση μιας μαγευτικής πενταετίας στην ιστορία τους, αφού είχαν προηγηθεί οι κατακτήσεις του τροπαίου το 2007 και το 2009 και με τον αρχηγό τους να διανύει την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, συνέχισαν με τον καλύτερο τρόπο τον «μύθο» τους, που τους ανέδειξε ως την κορυφαία ομάδα της πρώτης δεκαετίας του νέου αιώνα στην διοργάνωση.

Η χρονιά σημαδεύτηκε από συγκλονιστικές σειρές play off, ανάμεσα στις οποίες, μια από τις μεγαλύτερες της ιστορίας της διοργάνωσης ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Μπαρτσελόνα,  με τους «πράσινους» να παίρνουν την πρόκριση με 3-1 νίκες και να δίνουν εκ νέου ραντεβού στο Final Four, μαζί με τις Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ρεάλ Μαδρίτης και Σιένα. Η ιταλική ομάδα, μάλιστα, μετά την συντριβή της στο Game 1 από τον Ολυμπιακό με 89-41, πήρε τη νίκη στα τρία επόμενα παιχνίδια και έκοψε τον δρόμο στους «ερυθρόλευκους», δίνοντας ραντεβού στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό.

Εκεί, οι πράσινοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να επικρατήσουν με 77-69 και να προκριθούν σε έναν ακόμα τελικό, όπου συναντήθηκαν για μια ακόμα φορά με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, που με την σειρά της, δεν είχε πρόβλημα να περάσει το εμπόδιο της ισπανικής ομάδας. Στον τελικό, ο Παναθηναϊκός με τον Δημήτρη Διαμαντίδη να κάνει σπουδαία εμφάνιση και να ολοκληρώνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ και 9 ασίστ, επικράτησε με 78-70 και κατέκτησε το τρόπαιο για 6η φορά στην ιστορία του.

Η χρονιά του 3D

Η σεζόν 2010-11 ήταν με διαφορά η καλύτερη στην τεράστια καριέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη, κάτι που μετουσιώθηκε και στο δεύτερο triple-crown στην ιστορία του «τριφυλλιού». Ο εμβληματικός αρχηγός των «πρασίνων» κατέκτησε τον τίτλο του MVP της σεζόν 2010-11, καθώς και του Final Four, ήταν πρώτος στις ασίστ με 6,2 μ.ο., ενώ κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς για έκτη φορά.

Την ίδια χρονιά, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος κατέκτησε τον πέμπτο και, όπως αποδείχθηκε, τελευταίο του τίτλο με τον Παναθηναϊκό, πήρε το βραβείο Alexander Gomelskiy ως ο κορυφαίος προπονητής της χρονιάς, ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τον Μάικ Μπατίστ, βρέθηκαν στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης μαζί με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τον Φερνάντο Σαν Εμετέριο και τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ως πρόεδροι της χρονιάς είχαν ανακηρυχθεί επίσης ο Θανάσης και ο Παύλος Γιαννακόπουλος.

 

 

 

Φωτό: euroleague.net