Print this page

Αποχαιρέτισε με το κεφάλι ψηλά η ΑΕΚ

Written by  Δεκ 16, 2015

Η ΑΕΚ γνώριζε από το ημίχρονο ότι είχε αποκλειστεί από τη συνέχεια του Eurocup, ωστόσο, έκανε κατάθεση «ψυχής» απέναντι στην Νεπτούνας, επέστρεψε από το -16 και με τη νίκη της με 75-71 πήρε μια νίκη γοήτρου και ολοκλήρωσε με ψηλά το κεφάλι τις υποχρεώσεις της στην επιστροφή της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα γνώριζαν πριν την έναρξη της αναμέτρησης ότι δεν κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους, αφού εκτός από την επιτακτική ανάγκη της νίκης επί της Νεπτούνας, χρειάζονταν ταυτόχρονα και συνδυασμό άλλων αποτελεσμάτων και συγκεκριμένα είτε νίκη της ανίσχυρης ομάδας του ομίλου Κράσνι Οκτιάμπρ επί της Χάποελ Ιερουσαλήμ είτε νίκη της Γαλατάσαραϊ στην έδρα της Νίζνι Νόβγκοροντ.

Η συνθήκη αυτή επηρέασε τους παίκτες της «Ένωσης» που προφανώς με το μυαλό και στις άλλες αναμετρήσεις δεν ξεκίνησαν καλά το παιχνίδι, όπως άλλωστε συνηθίζουν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές τους αναμετρήσεις πέτυχαν το πρώτο καλάθι μετά από σχεδόν 3’ και επέτρεψαν στην Νεπτούνας να προηγηθεί στο 5’ με 5-12.

Οι παίκτες της ΑΕΚ αποφάσισαν να ξεχάσουν τα άλλα παιχνίδια, σοβαρεύτηκαν αρκετά, πρόσεξαν πολύ την άμυνά τους και όχι μόνο μείωσαν τη διαφορά, αλλά με ένα σερί 10-0 πέρασαν μπροστά με 15-12 για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με 22-19 υπέρ της ελληνικής ομάδας.

Η ΑΕΚ φάνηκε να παίρνει τον έλεγχο της αναμέτρησης, προηγήθηκε με 26-21 στο 13’, όμως, η Νεπτούνας αντέδρασε, μείωσε και ξαναπέρασε μπροστά με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο πόντο μέχρι το ημίχρονο που βρήκε τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 33-34.

Τα νέα από την Ρωσία ήταν άσχημα, με την ΑΕΚ να έχει πλέον αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης, κάτι που φαίνεται πως επηρέασε τους παίκτες της «Ένωσης» με αποτέλεσμα να βρεθούν πίσω στο σκορ με 40-55 στο 26’ και τον λιγοστό κόσμο που βρέθηκε στις κερκίδες να έχει ξεκινήσει τις αποδοκιμασίες.

Με το ένστικτο του γοήτρου να την καθοδηγεί, η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει και με αντεπίθεση μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου, μείωσε στο 30’ σε 53-60.

Η αντεπίθεση της ΑΕΚ συνεχίστηκε, με την ελληνική ομάδα να μειώνει στον πόντο (65-66 στο 36’) και να περνάει μπροστά ένα λεπτό αργότερα με τρίποντο του Λουκά Μαυροκεφαλίδη (68-67).

Η ΑΕκ προηγήθηκε με 71-67 και έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι, ο Ζαβάκας με τρίποντο μείωσε στον πόντο, ακολούθησαν από ένα λάθος για κάθε ομάδα και ο Γιάννης Καλαμπόκης με 2/2 βολές στα 22’’ έκανε το 73-70.

Ο Γιούινγκ με 1/2 βολές μείωσε σε 73-71 στα 19’’ και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 2/2 έκανε το 75-71 που έμελε να είναι το τελικό σκορ.

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης χάρισε μια ακόμα πολύ όμορφη μπασκετική παράσταση αποδεικνύοντας πως δεν είναι τυχαία ο κορυφαίος της πρώτης φάσης της διοργάνωσης. Ο διεθνής σέντερ τελείωσε το παιχνίδι με 27 πόντους και 9 ριμπάουντ και ήταν εκείνος που έδωσε το σύνθημα για την συγκινητική ανατροπή της ελληνικής ομάδας.

Από την Νεπτούνας που είχε ήδη εξασφαλίσει την πρόκρισή της, ο Ντάνιελ Γιούινγκ είχε 22 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 22-19, 33-34, 53-60, 75-71

ΑΕΚ (Ντρ. Σάκοτα): Παπαντωνίου 5, Ντ. Σάκοτα 5, Άτιτς, Χέρστον 9, Μιλόσεβιτς 7, Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 27, Κάρτερ 10, Σαρικόπουλος 2, Κατσίβελης 1, Καλαμπόκης 7, Μαυροειδής 2

Νεπτούνας (Αντομάιτις): Γιούινγκ 22, Σίκσνιους 4, Μαζέικα 11, Γκιρντζιούνας 5, Μπάντερ 5, Σαρακάουσκας 1, Ζαβάτσκας 11, Γκραντ 9, Μπιρούτα, Μπουτκεβίτσιους 3