Print this page

Δεν έφτασε ο «διαστημικός» Λουκάς

Written by  Οκτ 14, 2015

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε το παιχνίδι της ζωής του για να οδηγήσει την ΑΕΚ στην πρώτη της νίκη στο φετινό Eurocup, ωστόσο, η επιστροφή της «Ένωσης» στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» δεν ήταν νικηφόρα, αφού η Κράσνι Οκτιάμπρ κατάφερε να αποδράσει από το ΟΑΚΑ παίρνοντας τη νίκη με 94-96 στην παράταση.

 

Ο διεθνής σέντερ θύμισε… Ολάζουον, καθώς «κατάπιε» τους αντιπάλους του κάνοντας ρεκόρ καριέρας και μια επική εμφάνιση που μέτρησε συνολικά 42 πόντους (12/18 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 12/15 βολές), 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 κόψιμο και 11 κερδισμένα φάουλ, εκτινάσσοντας το σύστημα αξιολόγησης στα «κόκκινα», αφού συγκέντρωσε 55 βαθμούς.

Η απόδοση αυτή, ωστόσο, δεν είχε το αποτέλεσμα που όλοι εύχονταν, αφού η ΑΕΚ δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη, αφού το καλάθι του Μίλαν Μιλόσεβιτς σε νεκρό χρόνο στη λήξη της δεύτερης παράτασης κρίθηκε εκπρόθεσμο και έτσι η Κράσνι πήρε τη σπουδαία νίκη.

Απέναντί του είχε έναν επίσης εκπληκτικό Τόνι Μίτσελ, ο οποίος σημείωσε 39 πόντους με 8 ριμπάουντ και 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης και ήταν ο καταλυτικός παράγοντας της νίκης των φιλοξενούμενων.  

Μελανό σημείο του αγώνα η ρίψη αντικειμένων 1.49’’ πριν λήξη της αναμέτρησης κι ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 77-77, κάτι που οδήγησε τους φιλοξενούμενους σε αποχώρηση από το γήπεδο, ενώ αντικείμενα έπεσαν και πάλι όταν οι διαιτητές αποφάσισαν πως το καλάθι του Μιλόσεβιτς ήταν εκπρόθεσμο.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ δυναμικά το παιχνίδι και με τον ενθουσιασμό της επανεμφάνισής της στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» πήρε από νωρίς προβάδισμα στο παιχνίδι με 8-2 στο 4’. Χαρακτηριστικό του παιχνιδιού της σε αυτό το διάστημα η πολύ καλά στημένη άμυνά της που δεν επέτρεπε στους φιλοξενούμενους να φτάσουν εύκολα στο καλάθι της.

Η ρωσική ομάδα, ωστόσο, αντέδρασε ισορρόπησε το παιχνίδι και με τους Μίτσελ και Τζόνσον να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πέρασε μπροστά με 14-18 που ήταν και το σκορ του πρώτου δεκαλέπτου.

Οι φιλοξενούμενοι εξακολουθούσαν να διατηρούν τον έλεγχο της αναμέτρησης και με εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια (6/15 τρίποντα) και υπεροχή στα ριμπάουντ (20 έναντι 22) πήγαν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 37-43.

Παρά την εξαιρετική απόδοση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, η ΑΕΚ δε μπορούσε να βρει άλλες λύσεις στην επίθεση, ενώ και αμυντικά ο Μίτσελ από την πλευρά της Κράσνι έκανε «πάρτι» κάτω από το καλάθι, την ώρα που ο γνωστός μας από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό, Ντι Τζέι Κούπερ μοίραζε ασίστ και έφτιαχνε εύκολους πόντους για τους συμπαίκτες του.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα 52-61 στο 24’, ενώ το δεκάλεπτο έληξε με την Κράσνι να προηγείται με 60-68 και την ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα να έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Ο διεθνής σέντερ, ωστόσο, δεν ήταν διατεθειμένος να αφήσει την ευρωπαϊκή επιστροφή της «Ένωσης» να μην είναι γιορτή και με προσωπικούς του πόντους μείωσε τη διαφορά για την ομάδα του, που πέρασε ξανά μπροστά με τρίποντο του Γιάννη Καλαμπόκη (73-70 στο 34’).

Η Κράσνι ανέκτησε το προβάδισμα και εκμεταλλευόμενη τη διαφορά λόγω της λήψης αντικειμένων πήρε ξανά διαφορά 78-83 μόλις 1.03’’ πριν το τέλος της αναμέτρησης, αλλά ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που έκανε το παιχνίδι της ζωής του με συνεχόμενους πόντους ισοφάρισε σε 83-83 στα 29’’.

Το τρίποντο του Τόνι Μίτσελ, όμως, που απάντησε με τον ίδιο τρόπο στα 8’’ ήταν «μαχαιριά» στην καρδιά της ΑΕΚ, καθώς έκανε το 83-86 και έφερε άγχος στην κερκίδα.

Ο Γιάννης Καλαμπόκης στα 5,7’’ κέρδισε φάουλ πάνω σε προσπάθεια για τρίποντο και με 3/3 ισοφάρισε το παιχνίδι σε 86-86 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους φίλους της ομάδας που λίγο πριν πήγαν να κάνουν ζημιά με την απερισκεψία τους.

Στο χρόνο που απέμενε ο Μίτσελ αστόχησε σε προσπάθεια για τρεις πόντους και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε με τρίποντο από τον Ντι Τζει Κούπερ για το 86-89 που έφερε ανησυχία στους παίκτες και του φιλάθλους της ΑΕΚ, όμως, ο Μαυροκεφαλίδης με προσωπικούς και πάλι πόντους δεν ήθελε να αφήσει τη νίκη να ξεφύγει από τα χέρια της ομάδας του.

Με δικές του βολές η ΑΕΚ ισοφάρισε και πάλι στα 28.7’’ σε 94-94 και στη συνέχεια ο Νώντας Παπαντωνίου έκανε το μοιραίο λάθος υποπίπτοντας σε φάουλ στον Ματεϊούνας στα 6.6’’ πάνω σε απελπισμένη προσπάθεια για καλάθι στη λήξη της επίθεσης.

Ο παίκτης της Κράσνι δεν αστόχησε και έκανε το 94-96, ο Γιάννης Καλαμπόκης καθυστέρησε την προσπάθεια και έκανε airball, όμως, ο Μίλαν Μιλόσεβιτς πήρε το ριμπάουντ και πέτυχε το καλάθι, το οποίο, όμως, έπειτα από τη χρήση του βίντεο κρίθηκε εκπρόθεσμο με τους παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας να αποχωρούν τρέχοντας για τα αποδυτήρια.

Πέραν του εκπληκτικού Λουκά Μαυροκεφαλίδη που και με αυτή του την εμφάνισή αναδεικνύεται σε νέο ηγέτη της «Ένωσης», ο Γιάννης Καλαμπόκης πέτυχε πολλούς από τους 11 πόντους του σε κρίσιμα σημεία, ενώ 10 πόντους πέτυχε ο Νώντας Παπαντωνίου, ο οποίος, ωστόσο, έκανε και το μοιραίο φάουλ στον Ματεϊούνας.

Από τους νικητές, εκτός του Μίτσελ ο Ντι Τζέι Κούπερ έκανε επίσης εντυπωσιακό παιχνίδι, ολολκηρώνοντας με double-doubleκαι 13 πόντους, 5 ριμπάουντ και 14 ασίστ, ενώ και ο Ζάιτσεφ είχε σημαντική παρουσία με 15 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 14-18, 37-43, 60-68, 86-86, 94-96 (παρ.)

ΑΕΚ (Ντρ. Σάκοτα): Ανοσίκε 4, Παπαντωνίου 10, Σάκοτα 3, Άτιτς, Χαίρστον 6, Μιλόσεβιτς 4, Σκραμπ, Μαυροκεφαλίδης 42, Κάρτερ 6, Σαρικόπουλος, Καλαμπόκης 11, Γουόρεν 8

Κράσνι Οκτιάμπρ (Μπολσακόφ): Τσκτσένκο 2, Μίτσελ 39, Ματεϊούνας 4, Γερασιμένκο, Κούπερ 13, Ζαμάνσκι, Ζάιτσεφ 15, Σοκόλοφ, Χάμιλτον 4, Τζόνσον 10, Γκουίν 9