Print this page

«Αντίο» με λάθη, αστοχία και απογοήτευση

Written by  Σεπ 09, 2019

 Η Εθνική Ελλάδας πήρε τη νίκη που ήθελε επί της Τσεχίας με 84-77, αλλά όχι και τη διαφορά που χρειαζόταν για να προκριθεί στην οκτάδα της διοργάνωσης και αποχαιρέτισε με απογοήτευση μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση.

Οι διεθνείς παίκτες, παρ’ όλο που είχαν καλά διαστήματα στη διάρκεια του παιχνιδιού, δεν έφτασαν τελικά στην πηγή, πληρώνοντας εν πολλοίς τα κενά διαστήματά της, τις αγχωμένες επιλογές σε κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης, την αστοχία στις βολές ( 10/18) και την πολύ κακή μέρα, στην οποία βρέθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος δεν άντεξε το βάρος του να κουβαλήσει στις πλάτες του την ομάδα.

Έτσι, παρά τη νίκη, η Εθνική αποχαιρέτισε τη διοργάνωση, κερδίζοντας, ωστόσο, τη συμμετοχή της στο προ-ολυμπιακό τουρνουά για το Τόκιο, με τον Θανάση Σκουρτόπουλο να προαναγγέλλει στις δηλώσεις του μετά την αναμέτρηση, την αποχώρησή του από τον πάγκο της ομάδας.

Η Ελλάδα μπήκε με το… μαχαίρι στα δόντια στο πρώτο δεκάλεπτο, δείχνοντας ότι και θέλει και μπορεί να φτάσει στη νίκη και στην επιθυμητή διαφορά των +12, παίρνοντας με εκπληκτική άμυνα νωρίς κεφάλι με 14-5 μόλις στο 6’ και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με 18-12.

Στη δεύτερη περίοδο φάνηκαν τα πρώτα σημάδια του άγχους, με την Εθνική να υποπίπτει σε πολλά βιαστικά λάθη, επιτρέποντας στους Τσέχους εύκολα καλάθια, ενώ με την… ενεργοποίηση του Σατοράνσκι, οι αντίπαλοι της Ελλάδας, όχι μόνο μείωσαν τη διαφορά, αλλά κατάφεραν να περάσουν και μπροστά με σερί 9-1, για να κλείσουν το ημίχρονο με προβάδισμα 32-33.

Η είσοδος του Θανάση Αντετοκούνμπο, σε συνδυασμό με τη συγκλονιστική εμφάνιση του Νικ Καλάθη, εδωσε και πάλι ενέργεια και αυτοπεποίθηση στην ελληνική ομάδα, που πίεσε ξανά, κράτησε πολύ χαμηλά τους Τσέχους και με μεθοδικότητα και πάθος, έφτασε το +8 στο τέλος της τρίτης περιόδου (57-49), έχοντας βγάλει… φτερά και πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Όταν, μάλιστα, με το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, η διαφορά έφτασε στο πολυπόθητο +12 (61-49) όλοι πίστεψαν ότι το μομέντουμ ήταν με το μέρος της Εθνικής και πως θα μπορούσε να ανεβάσει κι άλλο την διαφορά για να φτάσει στην επική πρόκριση.

Οι Τσέχοι, ωστόσο, έδειξαν τεράστια ψυχραιμία, δεν πανικοβλήθηκαν, βρήκαν μεγάλα σουτ, κυρίως με το Σατοράνσκι που πήρε την ομάδα του πάνω του, μείωσαν στους 6 (67-61) στο 35’ και το τελευταίο πεντάλεπτο δεν προσφερόταν για καρδιακούς.

Το άγχος κατέβαλε τους Έλληνες διεθνείς, που είδαν τη διαφορά να ψαλιδίζεται στο καλάθι (70-68) και μαζί και τις ελπίδες τους και, με τις ηρωικές ενέργειες του Καλάθη, κατάφεραν μόνο να πάρουν την νίκη με το τελικό 84-77 που την θέτει εκτός συνέχειας της διοργάνωσης.

Ο Νικ Καλάθης ήταν συγκλονιστικός, επιχειρώντας πολλές φορές να ξεσηκώσει τους συμπαίκτες του, τελειώνοντας με 27 πόντους, 6 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα, αλλά δεν είχε την απαιτούμενη βοήθεια όπου χρειάστηκε.

Ο Κώστας Σλούκας είχε καλές στιγμές τελειώνοντας με 16 πόντους, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που βρέθηκε πολύ εκτός του εαυτού του και αποβλήθηκε με 5 φάουλ στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου σημείωσε 12 πόντους με 9 ριμπάουντ, ενώ ο Θανάσης είχε ένα σημαντικό ξέσπασμα που βοήθησε την Εθνική στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, όταν και σημείωσε 11 πόντους.

Τεράστια ζημιά στην Εθνική έκανε ο Γιάρομιρ Μπόχασικ με 25 πόντους, ο Τόμας Σατοράνσκι «άγγιξε» το triple-double με 13 πόντους, 8 ριμπάουντ και 9 ασίστ και ο Πάτρικ Άουντα είχε επίσης 13 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 12-18, 33-32, 49-57, 77-84

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: fiba.basketball