Print this page

Στον τελικό χωρίς να ιδρώσουν οι ΗΠΑ

Written by  Σεπ 12, 2014

Οι ΗΠΑ ήταν το ακλόνητο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο από την πρώτη μέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και θα έχουν την ευκαιρία να το επαληθεύσουν, καθώς στον πρώτο χρονικά ημιτελικό της διοργάνωσης πήραν εύκολα τη νίκη απέναντι στην μαχητική Λιθουανία με 96-68 και περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους στον μεγάλο τελικό της Κυριακής για να δουν αν θα κατακτήσουν την κορυφή για Πέμπτη φορά στην ιστορία τους και για πρώτη φορά δεύτερη συνεχόμενη για οποιαδήποτε ομάδα.

 

Η Λιθουανία άντεξε ένα ημίχρονο, κρατώντας το ενδιαφέρον της αναμέτρησης, ωστόσο, στο δεύτερο οι Αμερικάνοι πήραν μπροστά και με επιμέρους σκορ 33-14 ανέβασαν τη διαφορά και έφτασαν τελικά ξεκούραστα στην νίκη.

Το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό και θέαμα από δύο από τις μεγαλύτερες σχολές του μπάσκετ παγκοσμίως, ωστόσο, οι ΗΠΑ απέδειξαν πως, έστω και με τις απουσίες των μεγάλων τους αστεριών παραμένουν σε κάθε διοργάνωση το πρώτο φαβορί.

Στα αγωνιστικά, ο επιθετικός πλουραλισμός ήταν και πάλι το μεγάλο ατού των ΗΠΑ, με τον Ίρβινγκ να είναι αυτή τη φορά ο πρώτος σκόρερ με 18 πόντους και 4 ασίστ και να ακολουθούν οι Χάρντεν και Τόμπσον με 16 και Κάρι με 13. Για τη Λιθουανία που είχε πολύ δύσκολο έργο απέναντί της, αλλά πάλεψε όσο άντεξε, ο Κουζμίνσκας με 15 πόντους και 9 ριμπάουντ, αλλά και ο Βαλανσιούνας με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ ξεχώρισαν, ωστόσο, γνώριζαν εξαρχής πως η ομάδα τους είχε λίγες πιθανότητες.

Επιπλέον, δεν έλειψαν και οι αψιμαχίες, καθώς αρχικά σε μια διεκδίκηση της μπάλας ο Βαλαντσιούνας έριξε μια αγκωνιά στον Κάζινς κι εκείνος παραλίγο να ανταποδώσει με γροθιά, αλλά συγκράτησε τα νεύρα του, ενώ με τη λήξη ο Λαβρινόβιτς ήρθε στα χέρια με τον Τόμπσον, ωστόσο, με την παρέμβαση των υπολοίπων και, κυρίως, του Μάικ Σιζέφσκι, τα πράγματα γρήγορα ηρέμησαν.

Οι ΗΠΑ, λοιπόν, είναι ο πρώτος φιναλίστ του 17ου Παγκοσμίου Κυπέλλου και την Κυριακή το βράδυ θα διεκδικήσει το πέμπτο χρυσό της μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο και δεύτερο συνεχόμενο, ενώ η Λιθουανία θα διεκδικήσει το δεύτερο συνεχόμενο χάλκινο μετάλλιό της.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 43-35, 66-49, 96-68

Φωτό: FIBA