Print this page

Ανατροπή τίτλου στο «καυτό» ΣΕΦ

Written by  Ιουν 04, 2017

Με μια επική ανατροπή στο τελευταίο πεντάλεπτο, ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -10 του 35’ και με επιμέρους σκορ 16-4 στα τελευταία λεπτά, πήρε τη μεγάλη νίκη με 64-62 και πλέον βρίσκεται μία νίκη μακριά από την κατάκτηση του Πρωταθλήματος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Η αναμέτρηση ήταν συγκλονιστική για μια ακόμα φορά, με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να έχουν τον έλεγχο των ριμπάουντ (42 έναντι 34), αλλά να είναι εξαιρετικά άστοχοι για 35’ (συνολικά 7/23 τρίποντα), με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καταφέρνουν να πάρουν τον έλεγχο του παιχνιδιού, αλλά να κινδυνεύουν άμεσα με ήττα.

Από την πλευρά τους οι «πράσινοι» με πολύ καλό διάβασμα του παιχνιδιού και καλή κυκλοφορία της μπάλας, είχαν υψηλά ποσοστά στα τρίποντα ειδικά στο ξεκίνημα του τελευταίου δεκάλεπτου, αλλά στο τέλος, παρά το γεγονός ότι προηγήθηκαν με 48-58 έχασαν την αυτοσυγκέντρωσή τους και στο τέλος έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία για να κάνουν το break και να βρεθούν εκείνοι με σαφές προβάδισμα για τον τίτλο.

Σημείο-κλειδί της αναμέτρησης το πολύ καλό διάβασμα του Ολυμπιακού στα miss matches μέσα στη ρακέτα, εκεί που ο Νίκολα Μιλουτίνοφ κυριάρχησε, ειδικά μετά την αποχώρηση του Γιάννη Μπουρούση με πρόβλημα στη μέση και ήταν και πάλι ο καταλυτικός παράγοντας για την ανατροπή, σημειώνοντας κρίσιμους πόντους και δείχνοντας ψυχραιμία από τη γραμμή των βολών.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν με πρόθεση να περάσουν τη μπάλα μέσα στο καλάθι και να φθείρουν τους αντίπαλους ψηλούς, όμως, οι άμυνες ήταν καλά προσαρμοσμένες με αποτέλεσμα η μια ομάδα να εξουδετερώνει την άλλη.

Μετά το πρώτο αναγνωριστικό πεντάλεπτο, ο Ολυμπιακός που έδειχνε να έχει λίγο πιο καθαρό μυαλό στο ξεκίνημα προηγήθηκε με 12-7, όμως, ο Παναθηναϊκός με τον Καλάθη να πετυχαίνει 7 συνεχόμενους πόντους μείωσε τη διαφορά και πέρασε μπροστά με καλάθι του Παππά (15-16), και το πρώτο δεκάλεπτο έληξε ισόπαλο με 16-16.

Με σερί 0-5 οι «πράσινοι» πήραν προβάδισμα με 16-21 με το «καλημέρα» του δεύτερου δεκάλεπτου, ενώ έφτασαν και το +7 (18-25) μπαίνοντας στη θέση του οδηγού.

Στο σημείο εκείνο οι γηπεδούχοι έχασαν τον Έρικ Γκριν, καθώς ο Αμερικανός παραπάτησε και στραμπούληξε τον αστράγαλό του, με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει – με δεμένο πόδι – πριν τα μισά του τρίτου δεκάλεπτου, στερώντας τον μοναδικό παίκτη που είχε βρει στόχο από τα 6,75 μ.

Ο Ολυμπιακός παρ’ όλα αυτά αντέδρασε, περνώντας τη μπάλα στη ρακέτα και αρχικά με τον Γιανγκ και στη συνέχεια με τον Μιλουτίνοφ μείωσε σταδιακά τη διαφορά, ενώ με τον Κώστα Παπανικολάου να σκοράρει έπειτα από πολλή ώρα από τα 6,75 μ. για τους «ερυθρόλευκους» (συνολικά μόλις 3/15 στο πρώτο ημίχρονο), προηγήθηκε με 34-33, πριν το ημίχρονο κλείσει με 36-33.

Με 0-5 ξεκίνησε και το τρίτο δεκάλεπτο για τον Παναθηναϊκό, όμως, τα 3 φάουλ των Μπουρούση και Σίνγκλετον άλλαξαν τις ισορροπίες μέσα στα καλάθια, με τον Ολυμπιακό να στοχεύει ξεκάθαρα τους ψηλούς των αντιπάλων του.

Ο Γιάννης Μπουρούσης, μάλιστα, τραυματίστηκε στη μέση και δεν επέστρεψε στο παρκέ, ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» δεν το εκμεταλλεύτηκαν, πετώντας στα… σκουπίδια βολές και επιθέσεις  από τα 6,75μ. με αποτέλεσμα το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται και πάλι ισόπαλο (43-43) και το τέλος να προμηνύεται συναρπαστικό.

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε νέο 0-5 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, παίρνοντας προβάδισμα με 43-48, την ώρα που ο Ολυμπιακός έψαχνε σημείο αναφοράς στην επίθεσή του.

Οι «πράσινοι» έδειχναν να έχουν πάρει τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης, καθώς με τα μεγάλα τρίποντα του Τζέημς διατηρούσαν τη διαφορά, ενώ ο εκνευρισμός έκανε την εμφάνισή του στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο, με τη διαφορά να ανεβαίνει στους 10 (48-58) στο 35’ και το παιχνίδι να γέρνει προς τους φιλοξενούμενους.

Στο διάστημα αυτό, ο Παναθηναϊκός είχε 4/4 τρίποντα και ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε με δυο μεγάλα τρίποντα από Μάντζαρη και Σπανούλη, ενώ με «σκυλίσια» άμυνα, ανέτρεψε την κατάσταση, καταφέρνοντας, όχι μόνο να μειώσει, αλλά με 2/2 βολές του εξαιρετικού για ένα ακόμα παιχνίδι, Νίκολα Μιλουτόνοφ, να περάσει μπροστά με 63-62 στα 31’’ πριν το τέλος.

Ο Κρις Σίνγκλετον έκανε βήματα στα 16.7’’ υπό το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Παπανικολάου, ο Γιώργος Πρίντεζης αστόχησε εξ επαφής στα 13,1’’, αλλά κέρδισε το φάουλ και με 1/2 έκανε το 64-62 με την αγωνία στο κατακόρυφο.

Ο Μάικ Τζέημς έχασε μοναδική ευκαιρία κάτω από το καλάθι, αλλά η μπάλα με 7,7’’ πήγε και πάλι στα χέρια των φιλοξενούμενων, με τον Αμερικανό να έχει μια ακόμα ευκαιρία, αλλά το τρίποντο για τη νίκη βρήκε σίδερο και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε την πολύ μεγάλη νίκη που τον φέρνει ένα βήμα πριν την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου τίτλου Πρωταθλητή.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν αναμφίβολα ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος είχε 14 πόντους με 5 ριμπάουντ και πολύ καλές άμυνες στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, με τον Γιώργο Πρίντεζη να έχει 10 πόντους με 7 ριμπάουντ, τον Πάτρικ Γιανγκ να έχει 7 πόντους με 2 ριμπάουντ, τον Βασίλη Σπανούλη να είναι σχετικά εκτός ρυθμού, αλλά να σημειώνει 5 πόντους με 7 ασίστ και τον Κώστα Παπανικολάου να έχει 6 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Για τον Παναθηναϊκό, ο Μάικ Τζέημς παραλίγο να πάρει το παιχνίδι μόνος του τελειώνοντας με συνολικά 16 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ, με τον Νικ Καλάθη να έχει 11 πόντους με 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα, τον Κέισι Ρίβερς να έχει 8 πόντους με 4 ριμπάουντ και τον Κρις Σίνγκλετον να τελειώνει με 7 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Η σειρά πλέον πηγαίνει ξανά στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό να ψάχνει τη νίκη που θα τον στέψει για τρίτη συνεχή χρονιά πρωταθλητή και τον Παναθηναϊκό να επιδιώκει την ισοφάριση για να στείλει τους τελικούς σε πέμπτο παιχνίδι την ερχόμενη Κυριακή στο ΣΕΦ.

 

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 36-33, 43-43, 64-62

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.