Print this page

Η επίσημη παρουσίαση του νέου διοικητικού σχήματος του Παναθηναϊκού

Written by  Ιουλ 03, 2020

Το διοικητικό οργανόγραμμα και την φιλοσοφία της επόμενης μέρας στον Παναθηναϊκό μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, παρουσίασε η νέα διοίκηση του «τριφυλλιού» σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου, Τάκη Τριαντόπουλου, των νέων General Managers, Φραγκίσκου Αλβέρτη και Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά και του αρχηγού, Ιωάννη Παπαπέτρου.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο Τάκης Τριαντόπουλος, ο οποίος παρουσίασε επισήμως το νέο οργανόγραμμα του Παναθηναϊκού, ενώ περιέγραψε την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο Σύλλογος.

 «Θέλω να ξεκινήσω κάνοντας μια γενική τοποθέτηση στο πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση. Πριν λίγο καιρό ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε πως σταματάει οποιαδήποτε ενασχόληση με τον Παναθηναϊκό, σταματάει την οποιαδήποτε χρηματοδότηση, όπως είχε προαναγγείλει από πέρσι. Επίσης ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να μεταβιβάσει τις μετοχές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, εφόσον βρεθεί αγοραστής. Μου ζητήθηκε τότε να αναλάβω μαζί με τον κ. Μάνο Παπαδόπουλο την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού. Ο στόχος που μας τέθηκε ήταν να παραμείνει η ομάδα σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο με τις δικές του δυνάμεις μέχρι να βρεθεί αγοραστής για το πακέτο των μετοχών. Ο δικός μου ρόλος θα ήταν καθαρά τεχνοκρατικός. Δηλαδή να αξιοποιήσω όσο πιο αποδοτικά μπορώ τους πόρους που θα είχαμε στα χέρια μας με τον καλύτερο τρόπο.

Δέχτηκα να αναλάβω και να στηρίξω την προσπάθεια, έχοντας και την εμπειρία της προηγούμενης θητείας μου στη ΚΑΕ Παναθηναϊκός ως Διευθύνων Σύμβουλος την διετία 2015-17. Κατά κοινή ομολογία είχε γίνει μια σοβαρή προσπάθεια,είχαμε αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες που προσφέραμε στον κόσμο, φέραμε καινούριος χορηγούς και μεγάλα brands, κάναμε ρεκόρ στα εισιτήρια διαρκείας, ιδρύσαμε και τις ακαδημίες. Η ενασχόλησή μου, λοιπόν, θα είχε καθαρά να κάνει με το επιχειρηματικό κομμάτι.

 Πριν λίγες μέρες, όμως, όπως ήδη γνωρίζετε, ο κ. Μάνος Παπαδόπουλος αποφάσισε να παραιτηθεί για τους δικούς του προσωπικούς λόγους και, μάλιστα, ζήτησε να αποχωρήσει άμεσα. Υπό το φόβο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στην διοίκηση του Οργανισμού και στην Νομική του εκπροσώπηση  σε μια κρίσιμη στιγμή, συμφώνησα με τον κ. Γιαννακόπουλο να αναλάβω την τιμητική θέση του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Εγώ όμως προσωπικά αθλητικός παράγοντας δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε την εμπειρία έχω ούτε επιθυμώ να παριστάνω τον παράγοντα. Χρειάζονταν κάποιες παναθηναϊκές προσωπικότητες, δυνατές και με ιστορία στην ομάδα, ώστε να ηγηθούν της προσπάθειας. Φραγκίσκος Αλβέρτης – Δημήτρης Διαμαντίδης, τα λόγια είναι περιττά. Δύο παίκτες σύμβολα, ανάμεσα στους κορυφαίους της Ευρώπης όλων των εποχών Συνυφασμένοι με τον Παναθηναϊκό. Δώσαμε τα χέρια και ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό της επόμενης και πολύ δύσκολης και ιδιαίτερης χρονιάς.

Δύσκολης και ιδιαίτερης λόγω της αποχώρησης της οικογένειας Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκό μετά από 33 χρόνια, αλλά και της πρωτοφανούς κρίσης λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Ξεκινήσαμε τον σχεδιασμό με απόλυτη ελευθερία κινήσεων, καθώς ο κ. Γιαννακόπουλος, προς τιμήν του αποδεικνύοντας πόσο νοιάζεται για τον Παναθηναϊκό, μας έδωσε το ελεύθερο να κινηθούμε όπως εμείς νομίζουμε σε όλα τα ανοικτά ζητήματα, όπως χορηγίες, επιλογή εισιτηρίων, συνεργατών, αλλά και σχέση με την Euroleague και την Θύρα 13. Όπως πιθανόν ήδη γνωρίζετε, έχει γίνει ήδη μια πρώτη επικοινωνία με την Ευρωλίγκα, αλλά και μια συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των club της Θύρας 13. Ήδη έχουμε υπογράψει την αναγνώριση των συνδέσμων ως ΚΑΕ. Μόνο ενωμένοι, ομάδα-κόσμος-διοίκηση, με ηρεμία και απόλυτη συγκέντρωση μπορούμε να προχωρήσουμε στη δύσκολη χρονιά που έρχεται. Δίπλα μας θα έχουμε ανθρώπους που οι περισσότεροι έχουν την δική τους ιστορία, προσφορά, αλλά πάνω από όλα αγάπη για τον Παναθηναϊκό. Θα ακολουθήσουμε το διοικητικό μοντέλο που προτείνει η Ευρωλίγκα, που στηρίζεται σε τρεις άξονες: επιχειρηματικό κομμάτι, οικονομικό και νομικό και φυσικά η ομάδα. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος θα είμαι εγώ, Τάκης Τριαντόπουλος και Γενικοί διευθυντές, GM, όπως αναφέρονται στην Ευρωλίγκα, οι κ.κ. Φραγκίσκος Αλβέρτης και Δημήτρης Διαμαντίδης. Το Νομικό και οικονομικό τμήμα απευθύνεται απευθείας στην διοίκηση και σε εμένα προσωπικά και έχει σκοπό την ορθή λειτουργία και εκπροσώπηση της εταιρείας. Στο επιχειρηματικό κομμάτι τον ρόλο του επιχειρηματικού διευθυντή αναλαμβάνει ο κ. Σταύρος Ντίνος. Είναι αρκετά χρόνια δίπλα μας, την τελευταία διετία ήταν στον ΑΟ με πολύ επιτυχημένο έργο. Αμέσως μόλις παραδώσει στην επόμενη διεύθυνση του Ερασιτέχνη, θα αναλάβει τα καθήκοντά του στην ΚΑΕ. Ο μέχρι πρότινος διευθυντής της ΚΑΕ κ. Βασίλης Παρθενόπουλος, παραμένει ως μέλος του Δ.Σ. και Σύμβουλος Διοίκησης.

Προπονητής μας θα είναι ο κ. Γιώργος Βόβορας με συνεργάτες τους κ. Θανάση Γιαπλέ, Κώστα Χαραλαμπίδη και Γιάννη Σιούτη. Τεχνικός Διευθυντής ο κ. Νίκος Παππάς, team manager και προπονητής της Ακαδημίας ο Γιώργος Καλαϊτζής. Assistant team manager και διευθυντής Ακαδημιών ο κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος. Συνεργάζονται πολλά χρόνια στις ακαδημίες και σαν ομάδα μπορούν να καταφέρουν πολλά. Το υπόλοιπο stuff παραμένει ως έχει.

Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ περισσότερα από τα 40' μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού είναι η μεγαλύτερη ομάδα που υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα και μία από τις κορυφαίες τις Ευρώπης. Η κληρονομιά της οικογένειας Γιαννακόπουλου είναι τεράστια εντός και εκτός γηπέδου. Πρέπει να την κρατήσουμε ζωντανή. Δεν είναι μόνο οι νίκες, αλλά η φιλοσοφία, η κουλτούρα, η αγάπη και ο παλμός του κόσμου.  Οι νίκες αγοράζονται με χρήματα, τα υπόλοιπα όχι. Αυτά χτίζονται μέσα στα χρόνια. Ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ζητάμε από όλους να στηρίξουν την προσπάθεια δεδομένων και των δύσκολων συνθηκών.  Το '15 αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τις ακαδημίες με τον Φραγκίσκο. Λίγες μέρες πριν την συνέντευξη Τύπου, εφαρμόστηκαν τα capital controls. Σκεφτήκαμε μήπως πρέπει να το αναβάλουμε λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας λόγω ότι οι χορηγοί είχαν θορυβηθεί. αλλάξουμε κάτι στον προγραμματισμό μας. Σηκώθηκε ο Φραγκίσκος, χτύπησε το χέρι στο τραπέζι και είπε: "Τι λέτε ρε. Είμαστε ο Παναθηναϊκός. Δεν γίνεται να κάνουμε πίσω". Ευχαριστώ πολύ». 

Φ. Αλβέρτης: «Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την ομάδα»

 Ακολούθησε η τοποθέτηση του Φραγκίσκου Αλβέρτη, ο οποίος έδειξε αποφασισμένος, όπως όλα αυτά τα χρόνια του στην ομάδα, να κάνει αυτό που πρέπει για να διατηρηθεί η βαριά κληρονομιά της οικογένειας Γιαννακόπουλου.

 «Έχω έρθει πολλές φορές σε αυτό το τραπέζι καισίγουρα είχαμε να πούμε διαφορετικά πράγματα. Για μια απόδοση, για ένα αποτέλεσμα όχι για αυτά που έχουμε να πούμε τώρα. Τα τελευταία 33 χρόνια, στα 30 ήμουν παρών, από τον κ. Παύλο, τον κ. Θανάση, τον κ. Κώστα μέχρι τον Δημήτρη, ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει το οποίο είναι σπάνιο μοναδικό, όχι μόνο γιατί έφερε τίτλους και τρόπαια. Γιατί εγώ που το έχω ζήσει από την πρώτη μέρα, κατάφερε να δημιουργήσει κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο, όπως διαπίστωσα στη συνέχεια. Την έννοια της οικογένειας. Ένα γκρουπ ανθρώπων που δουλεύει για έναν κοινό στόχο. Ναι μεν μπορεί τα πράγματα να είναι επαγγελματικά, στην δική μας καρδιά και μυαλό, όμως, λειτουργούσαμε πάντα σαν οικογένεια. Και οικογένεια θέλω να συνεχίσουμε και τώρα. Η κληρονομιά που έφτιαξε η οικογένεια Γιαννακόπουλου είναι τεράστια, είναι πέρα από τα μπασκετικά ιδεώδη, καλάθια, μεταγραφές. Έχει δημιουργηθεί μια παναθηναϊκή κουλτούρα που ξεκινάει από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, που είναι τα 700 παιδάκια που έρχονται από πίσω μας. Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε την ομάδα, σε ένα τέτοιο επίπεδο και αξιοπρέπειας και μαχητικότητας, ώστε να είναι παράδειγμα γι' αυτούς τους 700 πιτσιρικάδες που παρακολουθούν την ομάδα και από κοντά και από την τηλεόραση.

 

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι χρειαζόμαστε τον κόσμο. Την ενέργεια και την αγάπη του. Να δείξουμε ότι αγαπάμε αυτό που δημιουργήσαμε τόσα χρόνια και  μας έκανε περήφανους και θα το στηρίζουμε ακόμα και στις δυσκολίες, που αυτή τη στιγμή είναι αντικειμενικότατες. Εγώ με τον Δημήτρη τίτλους δεν βάλαμε ποτέ. Ίσως τίτλους χρειαζόταν εκ των πραγμάτων να βάλουμε κάποιοι. Είμαστε εδώ ως Παναθηναϊκού να στηρίξουμε την ομάδα και την προσπάθεια που γίνεται από τον Τάκη, τον Γιώργο και τα υπόλοιπα παιδιά που θα ιδρώνουν κάθε μέρα μες στο γήπεδο, ώστε να φτιάξουμε μια ομάδα παναθηναϊκή που να παλεύει με αξιοπρέπεια, τιμή, περηφάνια και αγωνιστικότητα. Τα τεχνικά και τα αποτελέσματα θα τα βρούμε. Αλλά η φιλοσοφία μας είναι αυτή. Μια ομάδα που να εκπέμπει υγεία και περηφάνια. Δεν γίνεται κάθε χρόνο να πρωταγωνιστείς. Υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω. Τα έχουμε ξαναπεί. Κάποια πράγματα μπορεί να ακούγονται κλισέ, αλλά είναι πραγματικότητα: στις χάρες και στις λύπες μαζί. Δεν γίνεται μόνο στα πάνω. Είναι νομοτέλεια. Κάποια στιγμή θα έρθουν και τα κάτω. Εκεί πρέπει να φανούμε δυνατοί, να στηρίξουμε την ομάδα, τους εαυτούς μας, τους προπονητές τους ανθρώπους που δουλεύουν καθημερινά από το πρωί μέχρι το βράδυ και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είναι δύσκολα; Ενδεχομένως. Δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε. Θέλουμε να αγωνιστούμε δυο φορές παραπάνω για να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Να είμαστε μέσα στο μπάσκετ ο καθένας από το πόστο του και να παλεύουμε καθημερινά. Έχουμε υποχρέωση και στα καινούρια παιδιά που έρχονται από πίσω. Πρέπει να δώσουμε παράδειγμα μαχητικότητας, πίστης και αγάπης».

Δ. Διαμαντίδης: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε»

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Διαμαντίδης δήλωσε:

«Μετά από πολλά χρόνια, όπως είπε και ο «Φράγκι», είμαι κι εγώ στην ίδια θέση αλλά από κάτι διαφορετικό και δεν έχουμε να συζητήσουμε για θέματα αγωνιστικά, για νίκες-ήττες. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στην ομάδα του Παναθηναϊκού, από κάτι διαφορετικό από ό,τι ήμουν σε αυτή την ομάδα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλοι μαζί. Την ξέρουμε την κατάσταση και όσο ασχολούμαστε προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε εδώ για να παλέψουμε. Μετά από 33 χρόνια η οικογένεια Γιαννακόπουλου δεν είναι εδώ και είμαστε υποχρεωμένοι να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτήν την ομάδα που μας πρόσφερε πολλά σε όσους αγωνιστήκαμε ή όπως και ο Φράγκι που ήταν και με μια άλλη ιδιότητα. Όπως αντιλαμβάνεστε και αντιλαμβανόμαστε όλοι, είναι πολύ δύσκολο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πρέπει να είμαστε παρόντες. Όπως είπε και ο Φράγκι και για μένα δεν έχουν μεγάλη σημασία οι τίτλοι και το πώς θα λεγόμαστε. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια δουλειά. Να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους προπονητές, τους παίκτες. Όλοι μαζί. Ξέρουμε ότι θα έχουμε δυσκολίες, φυσικά, θα γίνουν και λάθη. Αλλά, θέλουμε να έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας. Ακόμα και σε μια εποχή που είναι δύσκολο λόγω κορωνοϊού και για κάποιον καιρό δεν θα έχουμε τη στήριξη των φιλάθλων. Ως μέλος αυτής της ομάδας, θα προσπαθήσω να βοηθήσω ώστε να πετύχει τους στόχους της. Μακάρι στο τέλος να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια όμορφη ομάδα, που θα βγάζει υγεία, θα είναι ανταγωνιστική, θα παλεύει από την αρχή μέχρι το τέλος και ό,τι προβλήματα παρουσιαστούν να είμαστε εδώ ενωμένοι, όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε. Εύχομαι να έχουμε υγεία και όλα να πάνε καλά».

 Γιώργος Βόβορας: «Θέλουμε να κάνουμε μια αξιοπρεπή και τίμια παναθηναϊκή προσπάθεια»

 

Για τα συναισθήματά του ως νέος προπονητής του «τριφυλλιού», αλλά και τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην ομάδα, μίλησε ο Γιώργος Βόβορας.

 

«Αυτό που ένιωσα από τον πρώτο καιρό στον Παναθηναϊκό είναι πως εδώ είνα μια οικογένεια. Για μένα προσωπικά θα είναι το μόνο μέλημά μας. Αυτό το καινούριο γκρουπ ανθρώπων που θα έρθουν, οι καινούριοι παίκτες, να καταλάβουν ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια οικογένεια και πάνω σε αυτό να χτίσουμε κάτι αθλητικό και υγιές μέσα στις τέσσερις γραμμές. Αν μιλήσουμε αγωνιστικά, μέσα από την εμπειρία μου τρία χρόνια στην euroleague, η ομάδα πρέπει να χτιστεί σε τρία χαρακτηριστικά, που είναι και το πιο σημαντικό στην επιλογή των παικτών: αθλητικότητα, γιατί στην Euroleague είναι το Νο. 1, να επιλέξουμε παίκτες με μεγάλο κίνητρο, που είναι πολύ σημαντικό και για την νέα προσπάθεια και ο τρίτο είναι πνευματική δύναμη. Η Euroleague είναι το πιο σκληρό ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Είναι μια πολύ μεγάλη σεζόν, ένας τελικός κάθε εβδομάδα. Αν δεν είσαι σκληρός πνευματικά δεν έχεις πολλά συναισθήματα είτε μετά από μια μεγάλη νίκη είτε μετά από μια μεγάλη ήττα, δεν μπορείς να φτάσεις στον στόχο. Αυτό το πρότζεκτ που θα χτίσουμε από την αρχή, πρέπει να στηρίζεται στην ενέργεια και την ομαδικότητα. Θέλουμε να κάνουμε μια αξιοπρεπή και τίμια παναθηναϊκή προσπάθεια που ο κόσμος θα στηρίξει, θα αγαπήσει γιατί θα δει μια ομάδα που θα παλεύει και δεν θα μιλάει πολύ.Αυτό πρέπει να περάσουμε στους παίκτες και τον οργανισμό. Θα δουλέψουμε χωρίς πολλά λόγια και θα κάνουμε μια αξιοπρεπή προσπάθεια.

Ο Οργανισμός του Παναθηναϊκού, όπου ήρθα από το '12, μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι μέλος αυτού του μεγάλου συλλόγου, μου έδωσαν τη δυνατότητα να εξελιχθώ και να αποκτήσω εμπειρίες όλα αυτά τα χρόνια και μου δίνει τώρα την ευκαιρία να καθοδηγήσω αυτή την ομάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε όλα αυτά τα χρόνια, τον κ. Μάνο Παπαδόπουλο και φυσικά τους προπονητές και συνεργάτες που είχα την τύχη όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τον κόουτς Πασκουάλ, τον κόουτς Πεδουλάκη και τον κόουτς Πιτίνο, που με την καθημερινή επαφή που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια με έκαναν να εξελιχθώ τόσο ως προπονητής όσο και ως άνθρωπος. Γνωρίζω τις δυσκολίες αυτού του πρότζεκτ, πόσο  μεγάλο καράβι είναι ο Παναθηναϊκός και ιδιαίτερα σε δύσκολες συνθήκες αγωνιστικές και εξωαγωνιστικές. Θεωρώ πως είμαι έτοιμος. Όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους όπως ο Φραγκίσκος και ο Δημήτρης, σε κάνει να νιώθεις πολύ καλύτερα και ότι μπορείς να χρίσεις κάτι καλό που ο κόσμος θα αγαπήσει».

 Στην αρχή, ο φόργουορντ του «τριφυλλιού» είπε στη Συνέντευξη Τύπου της ομάδας: 

«Τι να πω και εγώ τώρα, όταν έχουν μιλήσει αυτοί οι άνθρωποι; Είμαι χαρούμενος που θα είμαι παρών και κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά μετά την αποχώρηση του κύριου Γιαννακόπουλου. Είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά θέλω να σταθώ στο ότι όταν έχεις ανθρώπους δίπλα σου όπως όλοι που δουλεύουν στην ΚΑΕ και παλεύουν, μάχονται και προσπαθούν για το καλύτερο για αυτό το σύλλογο, δεν έχεις να φοβηθείς ή να σκεφτείς κάτι. Για μένα θα είναι μια πολύ ωραία χρονιά. Από την πλευρά μας σαν παίκτες θα θέλουμε να είμαστε μαχητικοί, να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να είμαστε ανταγωνιστικοί παντού και να βγάζουμε αυτό το κλίμα της οικογένειας που είναι το πιο σημαντικό και αυτό που πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και ανυπομονώ για τη σεζόν».