Print this page

47 χρόνια από το «έπος» της ΑΕΚ (vids)

Written by  Απρ 04, 2015

Σαν σήμερα η ΑΕΚ έγραφε ιστορία. Ήταν 4 Απριλίου του 1968 μια ημερομηνία που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη όλων των φίλων της ΑΕΚ, αλλά και εκείνων που αγαπούν το μπάσκετ, όταν σε ένα κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο η «Ένωση» επικρατούσε της Σλάβια Πράγας με 89-82 και έκανε δικό της το πρώτο Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης για την Ελλάδα.

 

Η παρέα του Ζούπα, του Τρόντζου, του Αμερικάνου και των άλλων «παιδιών» του Νίκου Μήλα μπροστά σε ένα παραληρούν πλήθος κατάφερε να πετύχει τον μεγαλύτερο θρίαμβο του ελληνικού μπάσκετ, το οποίο εκείνα τα χρόνια δεν ήταν τόσο δημοφιλές στη χώρα μας.

Η κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τροπαίου για την χώρα μας έγινε ο «φάρος» που φώτισε όλες τις υπόλοιπες Ελληνικές ομάδες που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκούς τίτλους, με πρώτη από όλες την Εθνική που οδηγήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα στο «έπος» του 1987.

Για να φτάσουμε, ωστόσο, εκεί, χρειάστηκε οι παίκτες της ΑΕΚ, υπό τις οδηγίες του Νίκου Μήλα να κάνουν πράγματα που στα μάτια όλων φάνταζαν αδύνατα. Δεν ήταν, ωστόσο, μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, αφού η αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο «Μάης του ‘68» είχε ήδη «μυρίσει» σε όλη την Ευρώπη, την ώρα που η Χούντα των Συνταγματαρχών είχε καταστήσει ως Εθνική υπόθεση την επικράτηση εναντίον της Κομμουνιστικής και ενιαίας τότε Τσεχοσλοβακίας που προσπαθούσε να ζήσει την «Άνοιξη της Πράγας».

Όμως τίποτα δεν μπορεί να αμαυρώσει την επιτυχία της «Ένωσης» που ήταν μια ομάδα αμιγώς Ελληνική και είχε μαζί της και έναν ολόκληρο φίλαθλο λαό που, ανεξάρτητα ποια ομάδα υποστήριζε, ευχόταν επικράτηση της ΑΕΚ για να πανηγυρίσει μια μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό.

Μαζί με τους 80.000 θεατές που έζησαν την «ευλογία» να βρεθούν στο Καλλιμάρμαρο εκείνη την μαγική βραδιά, ολόκληρη η Ελλάδα είχε το αυτί της κολλημένο στο ραδιόφωνο, όπου η περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου που έμεινε στην ιστορία και μνημονεύεται έως σήμερα, έδινε την εικόνα της αναμέτρησης με γλαφυρό τρόπο μια που η τηλεόραση τότε ήταν ακόμα είδος πολυτελείας στην ελληνική κοινωνία.

 Οι πόντοι που σημείωσαν οι παίκτες των δύο ομάδων:

ΑΕΚ: Αμερικάνος 29, Τρόντζος 24, Ζούπας 12, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Χρηστέας 4, Τσάβας 3

Σλάβια Πράγας: Zίντεκ 27, Pουζίτσκα 25, Mπάροχ 12, Mίφκα 14, Tόμασεκ 4, Kονοπάτσκο, Aμερ

 

 

 

Πηγή: Aekara1924Original21, Deykalion1

Φωτό: ΑΕΚ1924